تومان نیوز:رسیدن به هدف رشد 8 درصدی طبیعتا ابزارهایی لازم دارد آن هم درحالی که در سه برنامه چهارم، پنجم و ششم میانگین رشد اقتصادی کشور 1.8 درصد بوده است.
در روزهای گذشته بحث جدی بین دو نامزد راه یافته به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری درباره تحقق رشد 8 درصدی در برنامه هفتم شکل گرفته است. در این بین سعید جلیلی معتقد است که رسیدن به این میزان رشد باتوجه به برنامه ریزی های صورت گرفته شدنی است ولی مسعود پزشکیان می گوید باتوجه به شرایط اقتصاد ایران رسیدن به رشد 8 درصدی ممکن نیست. اما سوال اصلی این است که برای رسیدن به رشد 8 درصد چه پیش زمینه هایی اقتصادی لازم بوده و شرایط کنونی چگونه است؟
رسیدن به هدف رشد 8 درصدی طبیعتا ابزارهایی لازم دارد آن هم درحالی که در سه برنامه چهارم، پنجم و ششم میانگین رشد اقتصادی کشور 1.8 درصد بوده است. بنابراین تحقق رشد اقتصادی 8 درصدی الزامات اساسی را طلب می کند از جمله رشد تشکیل سرمایه و رشد بهره وری. طبق آمارهای بانک مرکزی در سال 1390 میزان تشکیل سرمایه 523 همت (هزار میلیارد تومان) به نرخ ثابت سال 1395 بوده است و این عدد در سال 1401 به 275 همت رسیده است، یعنی در طول 12 سال گذشته به نصف کاهش پیدا کرده است. همچنین مقایسه جدول تشکیل سرمایه و استهلاک سرمایه (که هر دو به نرخ دفتری است) بیانگر نکات بسیار مهم دیگری است. درسال 1390 میزان استهلاک سرمایه در کشور 180 همت بوده است و این در سال 1400 به 257 همت رسیده و در واقع نرخ استهلاک سرمایه با تشکیل سرمایه برابر شده است.
اگر می خواهیم به رشد 8 درصدی برسیم طبق اعلام سازمان برنامه باید سالانه حدود 70 تا 80 میلیارد دلار جذب سرمایه گذاری خارجی داشته باشیم و اگر این میزان تحقق پیدا نکند ما به رشد 8 درصدی نخواهیم رسید. همچنین بانک مرکزی هم برای رسیدن به رشد 8 درصدی عدد جذب سرمایه گذاری خارجی را 200 میلیارد دلار سالانه درنظر گرفته است. البته عدد جذب سرمایه گذاری خارجی در شرایطی اعلام شده است که از سال 1390 تا 1401 ( پایان 2022 میلادی) با کاهش شدید میزان جذب سرمایه گذاری خارجی رو به رو بوده ایم و به جز سال 1396 که به خاطر برجام این عدد به 5 میلیارد دلار رسید، همیشه شاهد افت میزان جذب سرمایه گذاری خارجی بوده ایم. همچنین میزان جذب سرمایه گذاری در سال 1401 به 1.5 میلیارد دلار رسیده است. این آمارهای رسمی در واقع نشان می دهد که تحقق رشد 8 درصدی در سال های آینده و در طول برنامه هفتم کاری بسیار سخت بوده و نیازمند زیرساخت ها و تغییر ریل اساسی در اقتصاد ایران است.