به گزارش پایگاه خبری تومان نیوز(toomannews)، در پایان اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۴، بر اساس دادههای منتشرشده از سوی بانک مرکزی، بیش از ۹.۸ میلیون فقره چک بانکی با ارزشی بالغ بر ۹۳۱ هزار میلیارد تومان در شبکه بانکی کشور مبادله شد. این آمار نسبت به ماه قبل (فروردین ۱۴۰۴) نشاندهنده افزایش ۲۲.۵ درصدی در تعداد چکها و رشد ۴۷.۳ درصدی در مبلغ کل چکهای مبادلهای است؛ نشانهای از افزایش حجم معاملات اقتصادی در کشور.
رشد چکهای وصولشده
از کل چکهای مبادلهشده، ۸۹.۹ درصد از چکها به لحاظ تعداد و ۸۵.۶ درصد به لحاظ مبلغ وصول شدهاند؛ آماری که از بهبود نسبی وضعیت نقدشوندگی در بازار حکایت دارد. بر اساس اطلاعات رسمی، در مجموع بیش از ۸.۸ میلیون فقره چک به ارزش ۷۹۷ هزار میلیارد تومان وصول شده است که نسبت به فروردین ماه، رشد ۲۱.۱ درصدی در تعداد و رشد ۴۶.۳ درصدی در مبلغ را نشان میدهد.
استان تهران با ۲.۸ میلیون فقره چک وصولشده به ارزش ۳۹۲ هزار میلیارد تومان بیشترین سهم را در این بخش دارد. نسبت چکهای وصولی به کل چکهای مبادلهشده در تهران ۹۰.۱ درصد به لحاظ تعداد و ۸۷.۴ درصد به لحاظ ارزش بوده است.
چکهای برگشتی در اردیبهشت؛ افزایش نگرانکننده
با وجود افزایش در چکهای وصولی، آمار چکهای برگشتی نیز افزایشی نگرانکننده داشته است. در اردیبهشت ماه، بیش از یک میلیون فقره چک به ارزش ۱۳۴ هزار میلیارد تومان برگشت خورده که نسبت به ماه گذشته، افزایش ۴۰ درصدی در تعداد و ۵۳ درصدی در ارزش داشته است.
استان تهران با ۳۰۳ هزار فقره چک برگشتی به ارزش ۵۶.۶ هزار میلیارد تومان در صدر قرار دارد، اما از نظر نسبت برگشت چکها به چکهای مبادلهای، استانهای کهگیلویه و بویراحمد (۱۴.۴ درصد)، خراسان شمالی (۱۴.۲ درصد) و کردستان (۱۴.۱ درصد) بیشترین آمار را دارند.
از لحاظ ارزش ریالی، سه استان زیر در وضعیت هشدار قرار دارند:
-
کهگیلویه و بویراحمد: ۲۴.۳ درصد
-
خراسان جنوبی: ۲۳.۶ درصد
-
خراسان شمالی: ۲۳.۴ درصد
پراکندگی استانی چکهای مبادلهای
استان تهران با ۳.۱ میلیون فقره چک به ارزش ۴۴۸ همت (هزار میلیارد تومان) همچنان بزرگترین مرکز مبادله چک در کشور است و ۳۱ درصد از تعداد کل چکها را به خود اختصاص داده است. استانهای اصفهان با ۱۱.۲ درصد و خراسان رضوی با ۶.۹ درصد در رتبههای دوم و سوم قرار دارند. این سه استان در مجموع ۶۰.۹ درصد از کل ارزش ریالی چکهای مبادلهای کشور را به خود اختصاص دادهاند.
بالاترین نرخ وصول چک
در میان استانها، گیلان با ۹۲.۲ درصد، قم با ۹۱.۵ درصد، خوزستان و کرمانشاه هر کدام با ۹۱ درصد، بهترین عملکرد را از نظر نسبت چکهای وصولشده به کل چکهای صادره داشتهاند. از نظر ارزش، البرز (۸۷.۴ درصد)، زنجان (۸۷.۲ درصد) و گلستان (۸۶.۷ درصد) بیشترین نسبت چکهای وصولی را ثبت کردهاند.
افزایش چشمگیر در تعداد و مبلغ چکهای مبادلهای در اردیبهشت ۱۴۰۴ نشاندهنده افزایش فعالیتهای اقتصادی است، اما رشد نگرانکننده چکهای برگشتی در برخی استانها زنگ خطری برای نظام اعتباری کشور به شمار میرود. تحلیل این روند برای فعالان اقتصادی، بانکها و سیاستگذاران اهمیت زیادی دارد.