تومان نیوز:گزارش اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار نشان میدهد: در خرداد ماه ۱۴۰۴، نرخ جهانی نفت خام افزایش داشته است به نحوی که نرخ نفت خام عمان، دبی و برنت در خرداد ماه نسبت به ماه گذشته به طور میانگین ۴ درصد افزایش داشته است.
به گزارش پایگاه خبری تومان نیوز(toomannews)،فروغ لطفی، کارشناس اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، ضمن بررسی جزییات گزارش «تاثیر دستورالعمل نرخ خوراک بر کرک اسپرد بنزین و درآمد پالایشگاهها»، در گفتوگو با سنا، تاکید کرد: کرک اسپرد از مهم ترین شاخصهای سودآوری در صنعت پالایش نفت است که از تفاوت بین قیمت یک بشکه نفت خام و یک بشکه فرآورده نفتی حاصل میشود و نقش مهمی در تعیین حاشیه سود پالایشگاه ها دارد. در این گزارش کرک اسپرد صنعت پالایشگاهی در خرداد ماه سال ۱۴۰۴ مورد بررسی قرار گرفته است.
روند کرک اسپرد در خرداد ماه ۱۴۰۴
فروغ لطفی، در ادامه بررسی گزارش اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس، توضیح داد: در خرداد ماه ۱۴۰۴، نرخ جهانی نفت خام افزایش داشته است به نحوی که نرخ نفت خام عمان، دبی و برنت در خرداد ماه نسبت به ماه گذشته به طور میانگین ۴ درصد افزایش داشته است.
این گزارش حاکی است؛ پس از حملات هوایی اسرائیل در ۱۳ ژوئن (۲۳ خرداد ماه) به تأسیسات هستهای و نظامی ایران، قیمت نفت افزایش یافت و به ۷۴ دلار در هر بشکه رسید. این در حالی است که در ماه مه و اوایل ژوئن، قیمتها در محدودهای ثابت نوسان میکردند، زیرا تنشهای تجاری پس از توافق آمریکا و چین بر سر یک آتشبس سهماهه تعرفهای، تا حدی کاهش یافته بود.
به گفته کارشناس اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس، از زمان شروع جنگ بین ایران و اسرائیل نگرانیها برای بسته شدن تنگه هرمز که بهعنوان نقطهای حیاتی برای انتقال نفت خاورمیانه به شمار میرود، افزایش یافت زیرا در صورت اختلال میتوانست شوک بزرگی به بازار جهانی نفت وارد کند. با افزایش تنشهای ژئوپلیتیک و نگرانی از این موضوع قیمتها به سطوح بالاتری از این مقدار و ۷۷ دلار در هر بشکه افزایش یافت.
لطفی در عین حال، تاکید کرد: همچنین نرخ جهانی نفت خام عمان، دبی و برنت در خرداد ماه ۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه سال قبل به طور میانگین ۱۸ درصد کاهش داشته است. نرخ میعانات گازی نیز در خرداد ماه ۱۴۰۴ نسبت به اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۴، ۴ درصد افزایش داشته است.
روند نرخ خوراک شرکتهای پالایشگاهی
کارشناس اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس، گفت: نرخ جهانی قیمت بنزینهای اکتان ۹۵ خلیج فارس و ۹۵ و ۹۲ سنگاپور در خرداد ماه نسبت به اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۴، ۵ درصد افزایش داشته است. نرخ انواع نفت گاز با درجات مختلف گوگرد نیز در خرداد ماه نسبت به اردیبهشت ماه افزایش ۴ درصدی داشته است. همچنین نرخ نفت کوره ۱۸۰ و ۳۸۰ فوب خلیج فارس نیز به ترتیب ۵ و ۷ درصد افزایش داشته است.
به گفته لطفی، کرک اسپرد جهانی بنزین و نفت گاز در خرداد ماه نسبت به ماه قبل به ترتیب به میزان ۱۰ و ۵ درصد افزایش داشته و کرک اسپرد نفت کوره ۲۷ درصد افزایش داشته است.
او افزود: کرک اسپرد پالایشگاههای مورد بررسی در یک محدوده و بین ۱۶ و ۱۵ دلار در هر بشکه بوده است. به این ترتیب کرک اسپرد صنعت پالایشگاهی در خرداد ماه نسبت به اردیبهشت ماه به طور میانگین ۴ درصد افزایش داشته، به گونه ای که کرک اسپرد بنزین، نفت گاز و نفت کوره پالایشگاهها به تریتب ۱، ۲ و ۳۳ درصد افزایش را ثبت کردهاند. همچنین دربررسی وضعیت کلی کرک اسپرد کل پالایشگاهها میتوان مشاهده کرد که نماد شراز با کاهش ۵ درصدی در میزان کرک اسپرد و نماد شتران با افزایش ۱ درصدی در کرک اسپرد همراه بوده اند. این در حالی است که سایر نمادها حداقل ۴ درصد افزایش در کرک اسپرد داشته اند.
لطفی تاکید کرد: در بررسی وضعیت کرک اسپرد بنزین پالایشگاهها باید اشاره کرد که کرک اسپرد نماد شراز کاهشی و نسبت به اردیبهشت ماه ۲۰ درصد کاهش داشته است. همچنین بیشترین میزان رشد مربوط به نماد شپنا با ۴ درصد افزایش بوده است.
او اضافه کرد: در خرداد ماه نسبت به اردیبهشت ماه، میزان تولید بنزین ۵ درصد افزایش داشته است.
لطفی اعلام کرد: در بررسی وضعیت کرک اسپرد نفت گاز پالایشگاهها باید افزود که نماد شراز با ۵ درصد افزایش بیشترین میزان رشد و سایر نمادها حداقل ۲ درصد افزایش در میزان رشد کرک اسپرد داشتهاند.
او گفت: بیشترین میزان رشد کرک اسپرد نفت کوره مربوط به نماد شپنا با ۴۲ درصد افزایش و کمترین میزان مربوط به نماد شاوان با ۱۶ درصد افزایش بوده است.
لطفی در ادامه توضیحات خود گفت: اعمال مصوبه سال ۱۴۰۲ به عدمالنفع شرکتهای پالایشی به میزان ۳۳۱,۰۱۵ میلیارد ریال در سال ۱۴۰۳ و ۶۳,۴۷۸ میلیارد ریال از ابتدای سال ۱۴۰۴ منجر شده است. براساس این دستورالعمل بیشترین ضریب کاهشی در فرمول محاسباتی فرآورده نغتی انواع بنزین، به بنزین اکتان ۸۷ معمولی اختصاص مییابد. شرکت پالایش نفت اصفهان به سبب مقدار فروش بالا (۳۳۰,۷۷۷ مترمکعب در خرداد ماه)، بهرغم تولید بنزین با کیفیت اکتان ۹۱ یورو ۵، به دلیل افزایش ضریب کاهشی در فرمول محاسباتی انواع بنزین، مشمول بیشترین مبلغ عدمالنفع به میزان ۷,۲۹۶ میلیارد ریال در خرداد ماه شده است.
به گفته لطفی؛ همچنین عدمالنفع شرکتهای پالایش نفت بندرعباس و تهران به سبب فروش ۷۱ و ۱۰۰ درصدی بنزین اکتان ۸۷ معمولی در ماه مورد گزارش، به ترتیب به میزان ۵,۲۲۸ و ۴,۰۳۵ میلیارد ریال بوده است.