تومان نیوز:نام «هُلدینگ پتروشیمی خلیجفارس» این روزها با نام باشگاه فوتبال استقلال عجین شده است؛ نهادی متمول که از کنسرسیومی متشکل از شرکتهای گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس ایجاد شده و هفته گذشته ۸۵ درصد سهام این باشگاه پرطرفدار تهرانی را در بورس خرید اما همین هلدینگ یکی از بدهکارانی است که هنوز سود سهام عدالت را واریز نکرده است و پرداخت سود سهام ۴۹ میلیون ایرانی را با اخلال مواجه کرده است.
به گزارش روزنامه هم میهن نوشت: شرکتهای گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس رتبه اول بیشترین صادرات، رتبه اول بالاترین ارزش بازار، رتبه اول بیشترین سودآوری، رتبه اول صادرات کشور و رتبه اول بالاترین ارزشافزوده را در بین شرکتهای ایرانی دارد و البته آن را میتوان یکی از بزرگترین بدهکاران به ایرانیها نیز دانست.
از سود هلدینگ خلیجفارس خبری نیست
هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس در جایی که باید سود سهام عدالت را به سهامداران واریز کند، غایب است. براساس اعلام سامانه سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) با پایان هفته چهارمِ فروردینماه ۹۴۱ میلیارد تومان سود به حساب سهامداران واریز شد که بر این اساس سه شرکت «پخش رازی»، «مجتمع جهان فولاد سیرجان»، «شرکت ایراندارو»، سود سنواتی و حق تقدم بیش از ۳۸۷ هزار سهامدار را که شامل ۱۱۳ میلیارد و ۹۶۳ میلیون تومان است، از طریق سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام) واریز کردند.
۱۱ شرکت سود جاری را که بیش از ۲۵۲ هزار سهامدار و به مبلغ ۸۲۸ میلیارد و ۱۸ میلیون تومان است، پرداخت کردهاند اما براساس اطلاعاتی که سامانه سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) ارائه کرده، شرکتهای «گروه مپنا»، «صنایع سیمان دشتستان» و «شرکت فجر انرژی خلیجفارس» تاکنون هیچ اقدامی برای واریز سهام عدالت در پرداخت دومرحلهای اخیر انجام ندادهاند. همچنین مرحله واریز سود سهام عدالت در روزهای پایانی سال گذشته انجام شد اما «هلدینگ صنایع پتروشیمی خلیجفارس» به همراه «پارس سوئیچ»، «ملی صنایع مس ایران»، «فولاد مبارکه اصفهان»، «پالایش نفت بندرعباس» و «پالایش نفت اصفهان» وجهی برای پرداخت سهام عدالت واریز نکردهاند.
مدیرعامل پرحاشیه
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس که این روزها باشگاه استقلال نیز به زیرمجموعه تحت ریاستش اضافه شده، فرد نامآشنایی است و اتفاقاً نام او با پرمخاطبترین برنامه فوتبالی تلویزیون گره خورده است؛ عبدالعلی علیعسگری. او از اردیبهشت ۱۳۹۵ تا مهر ۱۴۰۰ رئیس سازمان صداوسیما بود و در همین دوره بود که برنامه ۹۰ عادل فردوسیپور تعطیل شد، جالب آنکه حمیدرضا علیعسگری برادرزاده او سالها در تیم رقیب یعنی پرسپولیس بازی میکرده است.
علیعسگری تنها رئیس صداوسیما است که حکمش برای بار دوم تمدید نشد و سه ماه بعد از رفتن از رسانهای که در دوره او به این متهم بود که در انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ به ابراهیم رئیسی تمایل نشان میداده، از دیماه همان سال مدیرعامل شرکتی شد که بیش از ۱۵ شرکت تولیدی و خدماتی زیرمجموعه آن است و بعد از شرکت صنایع پایه سعودی متعلق به کشور عربستان، بزرگترین هلدینگ پتروشیمی خاورمیانه محسوب میشود.
اما رفتن علیعسگری به این هلدینگ بیحاشیه نبود و حتی سازمان بازرسی کل کشور را نیز به واکنش واداشت. عدهای تخصص، سوابق و صلاحیت او را برای تصدی چنین سمتی ناکافی میدانستند تا جایی که هادی بیگینژاد، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس یازدهم در پی رفتن علی عسگری به هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس بیان کرد، انتصاب او روند توسعه فنی و شبکهسازی در این مجموعه تاثیرگذار اقتصادی را مختل خواهد کرد. سازمان بازرسی کل کشور پس از انتصاب علیعسگری نامهای به وزیر نفت دولت ابراهیم رئیسی نوشت و از او خواست در مورد ایرادات قانونی این انتصاب توضیح دهد.
اوضاع چنان شد که شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس مجبور به واکنش شد و اتفاقاً در نامه خود ازشفاف بودن سهام این شرکت در بورس نوشت: «انتصاب جناب علیعسگری به سمت مدیرعاملی هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس ازسوی هیئت مدیره این شرکت که از قضا بزرگترین شرکت بورسی کشور با سهامداران انبوه و تراز مالی و سود و زیان شفاف است، در فرآیندی قانونی و شفاف صورت گرفته و از دید هیئتمدیره، این انتخاب بر مبنای تخصص، تعهد و شایستگی انجام شده است و با توجه به حضور این شرکت در بورس و شفاف بودن تراز مالی، بهراحتی میتوان در زمان معین درباره عملکردها قضاوت کرد.»
همان روزها شایعه استعفای علیعسگری نیز به گوش رسید اما او در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا استعفای خود را تکذیب و تاکید کرد، قرار است از ارزش سهام این هلدینگ در بورس مراقبت کند تا شاهد سودآوری و رشد این سهام در بورس باشیم؛ اتفاقی که فعلاً برعکس آن رخ داده و این هلدینگ بزرگ، سود سهام عدالت را واریز نکرده است؛ شرکتی که نزدیک به ۳۶ درصد ظرفیت کل پتروشیمی کشور را برعهده دارد و خود سهامدار بسیاری از مجموعههای پتروشیمی است و در حقیقت میتوان گفت «هلدینگ خلیجفارس» بزرگترین مالک پتروشیمی در ایران است، اما معلوم نیست به چه دلیل سود سهام عدالت را پرداخت نکرده است و وعدههای علیعسگری در خصوص رشد و مراقبت از سود و ارزش سهام این شرکت محقق نشده است.
حالا علیعسگری با این سابقه و عملکرد مالکیت تیم فوتبال استقلال را برعهده گرفته است. مشخص نیست مدیری که از پرداخت سود 49 میلیون نفر دارنده سهام عدالت سرباز زده، چگونه میخواهد بدهیهای استقلال و مخارج آن را تامین کند.
بدهیهای ناتمام
هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس در حالی هنوز سود سهام عدالت را پرداخت نکرده که با خرید سهام باشگاه استقلال در حقیقت یک فاکتور بلندبالا از بدهیهای این تیم فوتبال را تحویل گرفته و باید دید این بدهیها تسویه خواهد شد یا مانند سود سهام عدالت به دست فراموشی سپرده میشود. آنطور که تسنیم اقتصادی نوشته، این هلدینگ به جز پرداخت ۲۷۰۰ میلیارد تومان پول نقد و چک، باید ۸۰۰ میلیارد تومان بدهی این باشگاه را پرداخت کند و البته طلب ۳۲۰ میلیارد تومانی آنها از وزارت ورزش، فدراسیون فوتبال، کنفدراسیون فوتبال آسیا و چندین شرکت ریز و درشت دیگر را زنده کند.
بر همین اساس باشگاه استقلال با سرمایه هزار و 79 میلیارد تومانی، زیانده محسوب میشود و 135میلیارد تومان به بازیکنان ایرانی و باشگاهها چک داده شده و 228میلیارد تومان به بازیکنان خارجی و ایرانی بدهکار است. واگذاری چنین باشگاهی به هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس که در خصوص سهام عدالت بدقولی کرده، جای تعجب و نگرانی دارد و این در حالی است که 12درصد از سهام سرمایهگذاری صنایع پتروشیمی خلیجفارس متعلق به سرمایهگذاری اهداف وابسته به صندوق بازنشستگی کارکنان نفت است که با احتساب سهم 6/7درصدی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در این هلدینگ باید دید آیا کمکم صدای ذینفعان این صندوق نیز شنیده خواهد شد یا خیر.