تومان نیوز:او گفته بود:شهرک اکباتان را هفت سال قبل از انقلاب شروع کردم و چهل سالم بود. ساخت اکباتان بیش از ۵ سال طول کشید.
رحمان گلزار طراح و سازنده فازهای شهرک اکباتان پیش از انقلاب در سن 92 سالگی در آمریکا درگذشت. او به عنوان یکی از پیشگامانان ساختمان سازی نوین و شهرک سازی و از کارافرینان قدیمی ایران در نخستین دوره جشنواره امین الضرب اتاق تهران ، نشان امین الضرب را دریافت کرد. رحمان گلزار متولد 1308 بود و در 92 سالگی در فلوریدای آمریکا در گذشت. او در کودکی پدرش را بــه خاطر بیمــاری تیفوس از دســت داد و عمویش سرپرســتیاش را برعهــده گرفت. رحمــان گلزار در مدرســه دارالفنــون تحصیــل کــرد و ابتدا در رشــته کشاورزی وارد دانشگاه شد ولی از آنجایی که هنرهای زیبا عالقه اصلیاش بود، رشــته کشاورزی را رها کرد و وارد دانشــکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران شد و معمــاری خواند. او همزمان با تحصیل در دانشــگاه، کار می کرد و علاقه بســیار به معماری و عمران باعث شد که خیلی زود وارد بازار کار شود و زمانی که درســش به پایان رسید دفتر کار مستقلی برای خود راه اندازی کرد.
پشتکار، مســئولیت پذیری، خلاقیت و توانمندی بسیارش در کار باعث شده بود که برای کارهای نقشه کشــی و مهندسی عمران پروژه های بسیاری به او پیشنهاد شود و خیلی زود در بازار کارهای مهندســی ســاختمان اعتباری برای خودش کسب کند.
اما آنچه رحمان گلزار را به مهندســی تمام عیار بدل کرد، شــروع پروژه شهرک سازی اکباتــان بــود. او در مقابل فروش خانه اش در خیابان ویلای تهــران 100 هزار متر از زمین های کنونی شــهرک اکباتان را گرفت و با ســفر به پاریس، نظام السلطنه مافی را هم راضی کرد که بقیه زمین های منطقه را به او بدهد.
رحمان گلزار با ســرمایه گذاری اولیه 5 میلیون تومانی دوســتش، مس فروش، کار را در 40 سالگی کلید زد. او 5 سال بعد زمانی که فاز اول کار به اتمام رسیده بود و بخش های زیادی از کار فاز دوم و سوم هم انجام شده بود، همزمان با پیروزی انقالب، ایران را ترک کرد و به آمریکا رفت.
او در مصاحبه ای درباره ساخت شهرک اکباتان گفته بود:« شهرک اکباتان را هفت سال قبل از انقلاب شروع کردم و چهل سالم بود. ساخت اکباتان بیش از ۵ سال طول کشید. وقتی برای جمهوری اسلامی رای میگرفتند، مراسم رای گیری در اکباتان انجام شد؛ ولی وقتی از ایران آمدم، فاز دو را هنوز تحویل نداده بودیم و فاز سه هم نزدیک به اتمام بود. متاسفانه بعضیها شایعه کردهاند که من در اکباتان الگوبرداری کردم. اما به هیچ وجه چنین نبوده؛ چیزی که در مورد اکباتان برای من باعث افتخار معماری مملکت ماست، این است که اکباتان اولین شهرک و مجموعه ساختمانی در دنیاست که ۱۰۰ درصد ساختمان است و ۱۰۰ درصد فضای سبز. ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار متر مربع ساختمان و ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار متر مربع فضای سبز در اکباتان وجود دارد. این ایده کاملا خلاقانه بود.»
او همچنین درباره طراحی و شروع ساخت شهرک اکباتان گفته بود:« از اینکه گفته میشود این ابتکار خارجی بوده، ناراحت میشوم. زمانی که من کار شهرک را شروع کردم و دفتر تشکیل دادم، دو مهندس دانمارکی به دیدنم آمدند و گفتند میتوانند کار بتن برجها را انجام دهند. آن موقع در تبلیغاتمان گفته بودیم که میخواهیم شهرک را با بتن بسازیم. آنها گفتند که ما در این زمینه در دنیا اول هستیم. وقتی با هم صحبت کردیم از آنها خوشم آمد. به دانمارک رفتم و کارهای آنها را در آنجا دیدم. آن ساختمانی که بهعنوان نمونه کارشان به من نشان دادند ساختمانی بود که خودشان هم آنجا زندگی میکردند. خیلی طراحی جالبی داشت. ارتباطات انسانی را کاملا میشد با آن طراحی تقویت کرد. با دیدن آن ساختمان، طراحی اولیه را که با الهام از آن خیابان Avenue Foch انجام داده بودم، تغییر دادم. اول میخواستم خیابانی مشابه آن خیابان Avenue Foch را وسط شهرک بسازم؛ اما با دیدن ساختمان آنها در دانمارک، تصمیم گرفتم آن خیابان را پارکینگ دو طبقه کنم و روی آن را بازار و مرکز خرید تعبیه کنم. بنابراین شهرک اکباتان طوری طراحی شد که اگر یک خانم خانهدار میخواست خرید کند، نیاز نبود که سوار ماشین بشود و در ترافیک تهران بماند. حتی مدرسه را به گونهای جانمایی کردم که بچهها بتوانند بدون آنکه از خیابان عبور کنند، با عبور از فضای سبز به مدرسه بروند. اینها کارهایی بود که برای اولین بار در دنیا در شهرک اکباتان انجام شد. دانمارکیها چندین نفر را برای ساخت بتن از آمریکا آوردند. آمریکاییها در تکنولوژی «بتن لُخت» به ما کمک کردند. آن زمان در ایران چنین تکنیکی وجود نداشت. برای نخستین بار من این تکنولوژی را در ایران و در شهرک اکباتان پیاده کردم. اما اینطور نبود که کار را به آنها کانتراکتری بدهم. بعد از آن هم من اولین کسی بودم که در ایران آزمایشگاه بتن راه انداختم.»