تومان نیوز:ثبات و ایمنی شبکه بانکی از ارکان اساسی توسعه هر کشور به شمار میرود و تقویت آن ضرورتی انکارناپذیر است.
به گزارش پایگاه خبری تومان نیوز(toomannews)،امنیت و پایداری شبکه بانکی از عوامل کلیدی در مسیر توسعه هر کشور بهشمار میرود. با کاهش ریسکهای موجود در سیستم بانکی، اعتماد عمومی افزایش یافته و در نتیجه، کارآیی و عملکرد این شبکه بهطور قابل توجهی بهبود خواهد یافت.
وامهای مشکلدار از کل سپردههای بانکی
برای درک بهتر این مفهوم، ابتدا باید با اصطلاحات مرتبط آشنا شد. تسهیلات غیرجاری به مطالباتی اشاره دارد که به دلیل عدم پرداخت به موقع، به معوقات و مشکوکالوصولها تبدیل شدهاند. به بیان ساده، هرگاه فرد یا نهادی تسهیلاتی از بانک دریافت کند و نتواند آن را در موعد مقرر بازپرداخت کند، میزان «تسهیلات غیرجاری» در ترازنامه بانک افزایش مییابد.
به گزارش اکو ایران:واضح است که افزایش تسهیلات غیرجاری و عدم بازگشت این وجوه به شبکه بانکی، به عنوان یکی از چالشهای مهم این سیستم تلقی میشود.
میزان سپردهها نمایانگر کل سرمایههای افراد و شرکتها در حسابهای بانکی است. وقتی نسبت تسهیلات غیرجاری به سپردهها افزایش مییابد، یعنی بخش بزرگی از این سرمایهها به صورت وام به افراد و شرکتها داده شده، اما به سیستم بانکی بازنگشته است.
افزایش مستمر این نسبت، به تدریج باعث افزایش ریسک در شبکه بانکی میشود و اعتماد عمومی به این سیستم را تضعیف میکند. کاهش اعتماد میتواند منجر به خروج سرمایهها از بانکها شود و در نهایت بانکها را در معرض خطر ورشکستگی قرار دهد.
بحران در سلامت مالی بانکها
بررسی این نسبت از سال ۹۰ تا سال ۱۴۰۳ در ایران نشان میدهد بیشترین میزان ریسک سیستم بانکی در دی ماه ۱۳۹۰ بوده است. به طوریکه نسبت تسهیلات غیرجاری به سپردههای بانکی به بیش از ۱۸.۸ درصد رسیده است.
این نسبت به مرور کاهش یافته و در سال ۱۴۰۱ به کف خود رسیده است. اما این پایان ماجرا نبوده و این نسبت افزایش یافته و در خرداد سال ۱۴۰۳ به بیشترین سطح خود از آبان سال ۱۳۹۷ رسیده است. به این معنا که میتوان گفت ریسک شبکه بانکی از سال ۱۴۰۱ در حال افزایش بوده و ادامهدار شدن این اتفاق میتواند سیستم بانکی را با مشکل مواجه کند.