تومان نیوز: طلای جهانی در ماههای اخیر ناشی از جنگ تعرفهای ترامپ نوسانات بالایی داشته؛ اما در نهایت قیمت این فلز گرانبها به کدام سو میرود؟
به گزارش پایگاه خبری تومان نیوز(toomannews) ، طلا به عنوان یکی از ارزشمندترین فلزات گرانبها، همواره توجه سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی را به خود جلب کرده است. این فلز نه تنها به عنوان یک دارایی امن در زمانهای بحران اقتصادی شناخته میشود، بلکه به عنوان یک ابزار سرمایهگذاری نیز مورد استفاده قرار میگیرد. در این گزارش به بررسی عوامل مؤثر بر قیمت طلای جهانی و پیشبینی روند آن در سال ۱۴۰۴ خواهیم پرداخت.
مهمترین نکته در رابطه با پیشبینی قیمت طلا، عرضه و تقاضای آن است. به طور کلی هر چیزی که موجب افزایش تقاضای یا کاهش عرضه طلا شود، افزایش قیمت آن را به همراه خواهد داشت و هر چیز که موجب کاهش تقاضا یا افزایش عرضه شود، طلا را با کاهش قیمت همراه خواهد کرد. به طور معمول در شرایط ناامنی اقتصادی، تقاضای طلا افزایش و عرضه آن کاهش پیدا میکند که افزایش قیمتها را به همراه دارد؛ بنابراین مهمترین عامل اثرگذار بر قیمت طلا، نااطمینانیهای اقتصادی است. در ردههای بعدی نیز عواملی مثل نرخ بهره، ارزش دلار، وضعیت اقتصاد جهانی و تحولات سیاسی قرار دارند.
افزایش تاریخی تقاضای طلا توسط بانکهای مرکزی
بررسی روند صادرات طلا در جهان نشان میدهد که با اینکه صادرات طلا از ۵۰۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۳ به ۳۰۰ میلیارد دلار در بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۹ کاهش یافت، اما از سال ۲۰۲۰ دوباره به بیش از ۴۰۰ میلیارد دلار رسید. در سال ۲۰۲۲، صادرات جهانی طلا به ۴۶۹ میلیارد دلار رسید و آن را به هفتمین محصول تجاری بزرگ جهان تبدیل کرد.
بر اساس گزارش شورای جهانی طلا (World Gold Council)، در سال ۲۰۲۳ برای دومین سال متوالی میزان خالص خرید طلا توسط بانکهای مرکزی به بالای ۱۰۰۰ تن رسیده است.
در سال ۲۰۲۲ بالاترین رکورد خالص خرید طلا توسط بانکهای مرکزی با ۱۰۸۲ تن ثبت شد. این روند در سال ۲۰۲۳ نیز ادامه داشته است. خالص خرید طلای بانکهای مرکزی در سال ۲۰۲۳ نیز بالاتر از ۱۰۰۰ تن است و ۱۰۳۷ تن ثبت شده که اختلاف کمی با رکورد سال ۲۰۲۲ دارد.
شورای جهانی طلا (WGC) اخیرا اعلام کرد که تقاضای جهانی برای طلا از جمله سرمایهگذاریهای خارج از بورس (OTC)، با یک درصد افزایش، به رکورد ۴۹۷۴.۵ تن در سال ۲۰۲۴ رسیده است و بانکهای مرکزی خرید را در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۴ تسریع کردند. در سال ۲۰۲۳، این رقم ۴۸۹۹ تن بود.
در سال ۲۰۲۴ بانکهای مرکزی روند افزایش ذخایر طلای خود را ادامه دادند. در این سال بانکهای مرکزی به طور خالص ۱۰۴۴ تن طلا خریداری کردند. این اقدام بانکها نشاندهنده افزایش تقاضای طلا در سطح جهانی است.
روند طلای جهانی در ۲۰۲۴ چه پیامی دارد؟
طلای جهانی در سال ۲۰۲۴ و با افزایش نگرانیها و نااطمینانیهای اقتصادی ناشی از تشدید جنگ اوکراین و جنگ غزه با سیر صعودی افزایش یافت و با ثبت رکوردهای جدید به بالاتر از ۲۶۰۰ دلار رسید. طلای جهانی روند افزایشی خود را در سال ۲۰۲۵ نیز ادامه داد.
در سال ۲۰۲۵، با اینکه عمده تحلیلگران جهانی معتقد بودند که طلای جهانی ممکن است در نیمه دوم سال به بالای ۳۰۰۰ دلار برسد، اما تنها چند ماه پس از آغاز سال ۲۰۲۵ میلادی و در روزهای پایانی سال ۱۴۰۳ شمسی، با رکوردشکنیهای پیاپی قیمت ۳۰۰۰ دلاری را لمس کرد.
افزایش شدید و شاید دور از انتظار قیمت طلای جهانی به ۳۰۰۰ دلار پس از تهدیدهای ترامپ بر افزایش تعرفه وارداتی برای کالاهای کشورهای مختلف جهان، بینتیجه ماندن مذاکرات برای پایان دادن به جنگ اوکراین، افزایش تهدیدهای ایران و انتشار دادههای ناامیدکننده اقتصادی ایالات متحده آمریکا رخ داد.
افزایش قیمت طلای جهانی در نیمه اول ۲۰۲۵ نشان میدهد که نااطمینانیهای اقتصادی همچنان پابرجا هستند و عوامل بیثبات کننده اقتصاد جهانی قدرت بیشتری دارند.
سناریوهای پیش روی طلا در سال ۱۴۰۴
در روزهای پایانی سال ۱۴۰۳، برای اولین بار در تاریخ انس طلای جهانی به قیمت ۳۰۰۰ دلار رسید. این اتفاق با مشاهده نشانههایی از رکود اقتصادی در آمریکا و چشمانداز منفی از رشد اقتصادی این کشور و همچنین تشدید تنشهای جهانی رخ داد.
سیاستهای تعرفهای تهاجمی ترامپ و گزارش ضعیف تورم آمریکا، نگرانیها درباره چشمانداز رشد اقتصادی آمریکا را افزایش داد و سرمایهگذاران را به سمت داراییهای امنی مانند طلا سوق داد.
به گزارش بلومبرگ، بازدهی اوراق خزانهداری ۱۰ساله و ۳۰ ساله آمریکا در ماه مارس به بالاترین سطح خود رسید، زیرا سرمایهگذاران با کاهش انتظارات رشد اقتصادی آمریکا، به سمت اوراق دولتی هجوم آوردند. افت شدید ارزش بازار سهام نیز یکی دیگر از علل رشد قیمت طلای جهانی بود. در نیمه اول ماه مارس، شاخص اساندپی۵۰۰ به کف ۶ ماهه خود رسید که نشاندهنده خروج روزافزون سرمایهها از بازار سهام، به دلیل چشمانداز منفی از رشد اقتصادی است.
ترامپ همانطور که از پیش اعلام کرده بود، در دوم آوریل ۲۰۲۵ تعرفههای جدید گمرکی بر کشورهای مختلف جهان را اعلام کرد. با این اقدام ترامپ جنگ تعرفهای آمریکا وارد فاز جدیدی شد. بسیاری از کشورها اقدامات متقابلی را در نظر گرفتهاند.
جنگ تعرفهای موجب تشدید جومنفی در بازارهای مالی شد و در روزهای اخیر شاهد ریزش بازارهای مالی در جهان بودهایم. تداوم جنگ تعرفهای و مقابله به مثل کشورها میتواند موجب ایجاد رکود تورمی و تشدید رکود جهانی شود.
انس طلای جهانی که در اثر جنگ تعرفهای ترامپ و تهدیدهای او بر علیه کشورهای مختلف جهان رکورد ۳۱۴۸ دلاری را شکست. البته در روزهای اخیر شاهد ریزش قیمت انس طلای جهانی بودهایم و انس طلا پس از رکوردشکنی در آخرین معاملات به ۳۰۰۹ دلار رسیده است اما تداوم جنگ تعرفهای میتواند به افزایش قیمت طلای جهانی دامن بزند.
بنظر میرسد که طلا در نیمه اول سال ۲۰۲۵ روند صعودی خود را ادامه دهد و روند نیمه دوم سال ۲۰۲۵ نیز بستگی به عوامل فزاینده قیمت طلای جهانی دارد. اگر تنشها و نااطمینانیهای اقتصادی در جهان کاهش پیدا کند، احتمال بسیار بالایی برای تعدیل قیمت طلای جهانی و اصلاح قیمتی آن وجود دارد و در صورت تشدید تنشها یا عدم کاهش آنها باید منتظر تداوم روند صعودی طلای جهانی باشیم.
در این میان سیاستهای اعمالی فدرال رزرو آمریکا نیز مهم است. افزایش یا کاهش نرخ بهره اثر بالایی بر قیمت طلای جهانی خواهد داشت و میتواند موجب تشدید روند صعودی و یا تعویق آن شود.
دونالد ترامپ به تازگی از رئیس فدرال رزرو درخواست کرد که در پی جنگ تجاری (تعرفهای) علیه کشورهای جهان نرخ بهره را کاهش دهد، اما جروم پاول در پاسخ ترامپ گفته است که فدرال رزرو عجلهای برای تغییر نرخها ندارد. انتشار خبر مخالفت پاول با درخواست ترامپ کاهش قیمت انس طلای جهانی را به دنبال داشت.
در صورتیکه فدرال رزرو با فشارهای ترامپ نرخ بهره را کاهش دهد، انس طلای جهانی افزایش پیدا میکند. برخی تحلیلگران اقتصادی پیشبینی میکنند که در این صورت رسیدن انس به محدوده ۳۴۰۰ دلاری محتمل است.
در مقابل اگر ترامپ در اثر ریزش بازارهای مالی و فشار سرمایهگذاران و همچنین رکود تورمی با مقابله به مثل سایر کشورها، از سیاست افزایش تعرفهها کوتاه بیاید و فدرال رزرو نیز نرخ بهره را تغییر ندهد، تثبیت و حتی کاهش قیمت انس طلای جهانی انتظار میرود.
در پایان نکته قابل توجه این است که عواملی مانند احتمال جنگ میان تایوان و چین، ادامه جنگ اوکراین، روند جنگ تعرفهای و روابط ایران و ایالات متحده آمریکا نقش مهمی در روند طلای جهانی در ماههای پیشرو دارند.