تومان نیوز:در یک پنل تخصصی، روسای سابق بانک مرکزی از جمله محمدحسین عادلی، ابراهیم شیبانی، طهماسب مظاهری، اکبر کمیجانی، اصغر ابوالحسنی به همراه محمدرضا فرزین تحلیلهای خود را در خصوص ثبات نرخ ارز و اقتصاد بیان کردند.
به گزارش پایگاه خبری تومان نیوز(toomannews)، در این بین اکبر کمیجانی خاطرنشان کرد که به رغم سیاستهای مثبت بانک مرکزی و اثر آن بر اقتصاد، هنوز دو چالش مهم در حوزه سیاستهای پولی وجود دارد، یکی از آنها مساله تداوم تحریم است و بانک مرکزی نمیتواند به تنهایی کاری در این مورد انجام دهد؛ ولی رئیس کل برای کاهش اثر تحریمها تلاش کرد با بانکهای مرکزی دنیا ارتباط برقرار کند.
اگر حجم معاملات بازار باز را در کنار اضافه برداشت و خطوط اعتباری در دو سال گذشته بررسی کنیم، متوجه افزایش حجم عملیات بازار باز میشویم که این ناشی از تمهیدات بودجه و تسهیلات تکلیفی بوده است.
حجم توافق خرید همراه با تسهیلات قاعدهمند به مرز ۱۴۰ همت رسیده بود، ولی از اواخر بهمن به بالای ۲۰۰ همت رسیده است که این نمادی از بیانضباطی مالی است و مهم است که ارتباط بین سیاست مالی و پولی به آرامش برسد.
او در ادامه عملکرد دولت در کاهش نرخ ارز به ۵۶هزار تومان را نیز تحسین کرد.
در کنترل نرخ ارز هم نباید خیلی زیادهروی شود
پس از آن محمدحسین عادلی یکی دیگر از روسای سابق بانک مرکزی اظهار کرد که سیاستهای تثبیت دو وجه دارد که تنها یکی از آنها سیاستهای پولی و بانک مرکزی است.
بخش بعدی، دولت و سیاستهای مالی است که اگر این دو همسو نباشند نمیتوانند موثر واقع شوند و این عدم هماهنگی میتواند سیاستهای مثبت بانک مرکزی را خنثی کند.
وی در ادامه تاکید کرد: «در کنترل نرخ ارز هم نباید خیلی زیادهروی شود و باید نسبتی بین نرخ ارز و نرخ تورم وجود داشته باشد. اینگونه نیست که نرخ ارز هرچقدر پایینتر نگه داشته شود، بهتر است، بلکه باید نوسانات آن کنترل شود.
در بودجه سال ۱۴۰۳، ۳۰۰ همت تسهیلات تکلیفی برای شبکه بانکی در نظر گرفته شده و ۲۹۶ همت برای اوراق مالی.
به نوشته دنیای اقتصاد، این در حالی است که ۴۰۰ همت کسری صندوقها در بودجه دیده نشده است.
عادلی در سخنان پایانی خود بیان کرد که با وجود ریسکهای سیاسی و اقتصادی در کشور و تحریمها، مرجع اصلی کاهش تورم، سیاستهای مناسبی را تا کنون اتخاذ کرده است.
شرایط لازم برای تکنرخی شدن ارز وحود ندارد
در جمعبندی سخنان حاضران در این پنل، فرزین اعلام کرد: «برخی از صاحبنظران و اساتید بر تکنرخی شدن ارز تاکید دارند که در پاسخ باید گفت که شرایط لازم برای تکنرخی شدن ارز وحود ندارد و این امر غیرممکن است.
همچنین انتظارات جامعه دائما در معرض شوکهای سیاسی است. در ۴، ۵ ماه اخیر بحث تشدید تحریمهای ایران مطرح شد و پاسخ ایران به حمله رژیم صهیونیستی انجام گرفت؛
در چنین رخدادهایی کانالهای تلگرامی دائما قیمت ارز را افزایش میدهند، در حالی که بانک مرکزی نباید اجازه دهد نرخ تامین ارز نیازهای مردم متناسب با آن تغییر کند.
طبیعی است که در صورت افزایش مداوم نرخ ارز، بازار کالا دچار تلاطم میشود و قابلیت پیشبینیپذیری خود را از دست میدهد.
در این شرایط نمیتوان ارز را تکنرخی کرد بلکه باید سیاست تثبیت را اجرایی کنیم تا اقتصاد در وضعیت آرامش و ثبات و نهایتا تداوم رشد قرار گیرد.
در سیاست تثبیت اقتصادی به دنبال کاهش این فاصله هستیم. ما در کشور با مساله تامین مالی مواجهیم، در تامین مالی تمرکز بر پول داخلی شده که یکی از آفتهای اقتصاد کشور ماست.
برای توسعه اقتصادی باید به سراغ روشهای جدید تامین مالی برویم.
ما باید بتوانیم رشد اقتصادی را تامین مالی کنیم و همزمان تورم را مدیریت کنیم. در حال حاضر نظام تامین مالی مبتنی بر نظام اعتباری و بانکی است.
بر اساس محاسبات بالغ بر ۹۲درصد تامین مالی کشور توسط شبکه بانکی صورت میگیرد که رقم بالایی است.
به عبارت دیگر کل حجم سرمایهگذاری خارجی و بازار سرمایه تنها ۸درصد تامین مالی کشور را بر عهده دارد و همین امر موضوع را برای بانک مرکزی دشوار میکند.