تومان نیوز: بازارهای سنتی با سرعت زیادی در حال جایگزین شدن با بازارهای آنلاین هستند. بازار خرید و فروش طلا نیز به عنوان یکی از محبوبترین سرمایهها نزد ایرانیان از این قاعده مستثنا نبوده و به تازگی پلتفرمهای خرید و فروش آنلاین طلا به وجود آمده و در حال پیدا کردن جایگاه خود در میان مردم هستند.
طبق اعلام وزارت صمت، خرید و فروش مصنوعات طلا در بستر فضای مجازی بلااشکال است؛ به شرط آنکه فروشندگان از سوی اتحادیه پروانه کسب دریافت کرده باشند. با وجود تمام نظارتها، خریداران با ریسک کلاهبرداری روبهرو هستند. طبق اعلام محمد کشتی آرای، عضو هیات رئیسه کمیته تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف ایران تنها در هفته گذشته ۲۰۰ حساب بانکی مرتبط با متخلفین بسته شده است.
خالی فروشی نکنید
کیومرث امیریان، رئیس کمیسیون تخصصی طلا، جواهر و نقره اتاق اصناف ایران درباره بزرگترین چالش خرید و فروش آنلاین طلا میگوید: نظارت مستمر بر پلتفرمهای فروش برخط طلای آبشده در دستور کار قرار دارد و صندوقهایی که کاربران بیشتری دارند به صورت روزانه و صندوقهایی که کاربران به نسبت کمتری دارند به صورت هفتگی مورد نظارت قرار خواهند گرفت تا این اطمینان حاصل شود که طلاهای فروختهشده به صورت فیزیکی بوده و جنبه خالی فروشی نداشته باشد. اصالت فیزیکی، عیار و وزن دقیق طلا باید در سامانه هوشمند احراز شده و در زمان فروش با ارائه فاکتور رسمی تحویل خریدار گردد.
از تحویل فیزیکی طلا تا نگهداری در کیف پول دیجیتال
یکی از پلتفرمهای فروش آنلاین طلا در روزهای گذشته اعلام کرده است که تعداد کاربران این پلتفرم به بیش از ۲ میلیون نفر رسیده است. تمامی این افراد توسط کد ملی احراز هویت شده و تمامی واریز و برداشتهای این افراد با تطبیق کد ملی و حساب بانکی رسمی انجام میگیرد. مدیر این مجموعه درباره چگونگی تحویل این کالا به خریداران میگوید: کاربران میتوانند طلای خود را در کیف پول دیجیتال نگهداری کرده یا آن را در بستهبندیهای هوشمند تحویل بگیرند. البته فعلاً تحویل فیزیکی تنها در تهران امکانپذیر است.
انواع کلاهبرداری در بازار طلافروشان؛ از کمفروشی تا دستکاری فاکتور
خرید و فروش طلا علاوه بر محبوبیت میان مردم، همواره با مخاطراتی نیز همراه بوده است. خریدارانی که برای حفظ سرمایه خود دست به خرید طلاهای آب شده و دست دوم میزنند، سعی میکنند از فروشندگانی خرید کنند که صاحب اسم و رسم قدیمی بوده و اصطلاحا در بازار شناخته شده هستند. یکی از این طلافروشان درباره انواع مختلف کلاهبرداری در بازار طلا میگوید: گاهی طلایی که به اسم طلای ۱۸ عیار فروخته میشود، عیاری پایینتر دارد و تشخیص این موضوع برای خریدار ممکن نیست. فروش طلای کارکرده به جای طلای نو نیز کلاهبرداری دیگری است که بسیار شایع است. شما برای خرید طلای دست دو دیگر نباید مالیات و اجرت ساخت بپردازید، اما به اسم طلای نو این مبالغ را از شما میگیرند. کمفروشی هم نوع دیگری از کلاهبرداری در این صنف است؛ مثلا طلایی که ۱۲ گرم وزن دارد را ۱۳ گرم فاکتور میکنند.
کانال تلگرام زدند، پول مردم را گرفتند و فرار کردند
این طلافروش که سالها است در محدوده میدان بهارستان فعالیت میکند، درباره فروش آنلاین طلا در فضای مجازی میگوید: اگر این کار در بستر رسمی و تحت نظارت صورت بگیرد، خیلی هم خوب است. ما هم میتوانیم بازار آنلاین را تجربه کنیم و فروشمان بیشتر شود. اما در سالهای گذشته زیاد با این موضوع مواجه شدیم که برخی از طریق کانالهای تلگرامی و اینستاگرامی مردم را فریب دادند. طلا را با قیمت کمتر از بازار عرضه کردند و مردم هم به امید سود کمی بیشتر به آنها پول دادند. بعد از اینکه پولها را گرفتند، جمع کردند و فرار کردند. در واقع اصلا طلایی در کار نبود.
خرید و فروش طلا در فضای مجازی به دلیل تفاوت ماهیتی با سایر کالاها حساسیتبرانگیزتر بوده و نیازمند نظارت دقیقتر از سوی نهادهای مربوطه است. در صورت احراز تمامی استانداردهای لازم این بازار آنلاین نیز به زودی میان مردم شناخته شده تر شده و مشتریان بیشتری را به خود جذب خواهد کرد.