تومان نیوز: بازار جهانی طلا در ماههای اخیر تحتتأثیر عوامل ژ geoسیاسی و اقتصادی از جمله تشدید تنشها در نقاط مختلف جهان و سیاستهای تعرفهای دونالد ترامپ، با نوسانات قابلتوجهی روبهرو بوده است. در این گزارش، روند کنونی قیمت طلا، دلایل افزایش یا کاهش آن و چشمانداز آینده این فلز گرانبها در سال ۱۴۰۴ (۲۰۲۵ میلادی) بررسی میشود.
طلا؛ پناهگاه امن در دوران بیثباتی
به گزارش پایگاه خبری تومان نیوز(toomannews)،به نقل از ایستانیوز، طلا همواره به عنوان یک دارایی امن در زمانهای بحران اقتصادی و نااطمینانیهای ژ geoسیاسی شناخته میشود. از این رو، تقاضا برای آن در شرایط بحرانی افزایش یافته و موجب رشد قیمت آن میشود. اصلیترین عوامل اثرگذار بر قیمت طلا شامل نرخ بهره، ارزش دلار، وضعیت اقتصاد جهانی، سیاستهای پولی و رویدادهای ژ geoسیاسی هستند. در صدر همه این موارد، نااطمینانی اقتصادی نقش کلیدی ایفا میکند.
افزایش بیسابقه تقاضا توسط بانکهای مرکزی
بر اساس دادههای شورای جهانی طلا (WGC)، بانکهای مرکزی در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ به ترتیب ۱۰۸۲ و ۱۰۳۷ تن طلا خریداری کردند. این روند در سال ۲۰۲۴ نیز با خرید خالص ۱۰۴۴ تن ادامه یافت. همچنین در سال ۲۰۲۴، تقاضای جهانی طلا با رشد یکدرصدی نسبت به سال گذشته، به رکورد ۴۹۷۴.۵ تن رسید.
افزایش ذخایر طلای بانکهای مرکزی نشاندهنده تمایل دولتها به کاهش وابستگی به دلار و مقابله با بیثباتیهای مالی جهانی است؛ مسألهای که نقش مهمی در بالا رفتن قیمت طلا ایفا کرده است.
رکوردشکنیهای انس طلا در سایه بحرانها
در سال ۲۰۲۴، طلا تحت تأثیر جنگهای جاری در اوکراین و غزه، به بالای ۲۶۰۰ دلار رسید. با آغاز سال ۲۰۲۵ و تشدید تنشها، انس طلا با عبور از مرز ۳۰۰۰ دلار، رکورد جدیدی ثبت کرد. دلایلی مانند:
-
تشدید تهدیدهای ترامپ در زمینه تعرفههای وارداتی
-
شکست مذاکرات صلح در اروپا
-
تضعیف دادههای اقتصادی آمریکا
-
افزایش تهدیدات ایران
همگی به این رشد کمک کردند.
در حالیکه بسیاری از تحلیلگران پیشبینی کرده بودند طلا در نیمه دوم ۲۰۲۵ به ۳۰۰۰ دلار برسد، این هدف تنها چند ماه پس از آغاز سال تحقق یافت.
دو سناریوی پیشروی بازار طلا در سال ۱۴۰۴
در حال حاضر، دو سناریو اصلی برای بازار طلا مطرح است:
سناریوی اول: تداوم تنشها و افزایش قیمت
در صورت تداوم جنگ تعرفهای، رکود تورمی، و بحرانهای ژ geoسیاسی، روند صعودی قیمت طلا در نیمه اول سال ۱۴۰۴ ادامهدار خواهد بود. در این سناریو، قیمت انس میتواند حتی از مرز ۳۴۰۰ دلار نیز عبور کند، بهویژه اگر فدرال رزرو تحت فشار ترامپ، نرخ بهره را کاهش دهد.
سناریوی دوم: کاهش تنشها و اصلاح قیمتی
در صورت تعدیل سیاستهای تعرفهای آمریکا، عدم کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو، و بهبود چشمانداز اقتصادی، بازار طلا وارد فاز اصلاح قیمتی خواهد شد. در این حالت احتمال تثبیت یا حتی کاهش قیمت انس وجود دارد.
نقش فدرال رزرو و سیاستهای ترامپ
در جدیدترین تحولات، دونالد ترامپ از رئیس فدرال رزرو درخواست کاهش نرخ بهره را در واکنش به تنشهای تجاری ارائه کرده است. با این حال، جروم پاول اعلام کرده که فدرال رزرو عجلهای برای کاهش نرخها ندارد. این اظهارنظر موجب کاهش نسبی قیمت طلا شده است.
عوامل کلیدی در ادامه مسیر طلا
در نهایت، عواملی چون:
-
احتمال درگیری میان چین و تایوان
-
تداوم جنگ در اوکراین
-
روند جنگ تعرفهای آمریکا
-
تحولات در روابط ایران و آمریکا
همگی میتوانند نقش تعیینکنندهای در آینده بازار طلا ایفا کنند.
📌 جمعبندی: بازار طلا در سال ۱۴۰۴ با سناریوهایی روبهروست که همگی به شدت به تحولات سیاسی و اقتصادی جهانی وابستهاند. سرمایهگذاران باید با دقت به عوامل موثر در سطح کلان توجه داشته باشند و براساس آن، تصمیمگیری کنند.