تومان نیوز : شاخص کل بورس تهران در روز گذشته با افت ۱۵,۵۱۴ واحدی به ۲,۳۹۹,۴۵۴ واحد رسید، اما شاخص هموزن با رشد ۱,۰۰۶ واحدی عملکرد بهتری را نشان داد. این تفاوت ناشی از فشار فروش در نمادهای بزرگ و رشد نسبی نمادهای کوچکتر بود. حجم معاملات بالا با ارزش ۱۶,۱۰۱ میلیارد تومان نشاندهنده پویایی بازار بود، اگرچه ورود ۷۵ میلیارد تومان پول جدید نتوانست جلوی افت شاخصها را بگیرد. رفتار سرمایهگذاران خرد و نهادی نیز در خرید و فروش سهام تفاوتهای آشکاری داشت و نمادهای بزرگ همچنان نقش حیاتی در تغییرات شاخص کل ایفا کردند. فرابورس نیز با رشد اندک شاخص خود، روز آرامتری را تجربه کرد.
بازار سرمایه ایران در روز دوشنبه، ۱۱ آذر ۱۴۰۳، روزی پرنوسان را پشت سر گذاشت. شاخص کل بورس تهران با کاهش ۱۵,۵۱۴ واحدی به رقم ۲,۳۹۹,۴۵۴ واحد رسید که معادل افت ۰.۶۵ درصدی بود. این در حالی است که شاخص هموزن با رشد ۱,۰۰۶ واحدی به ۷۶۹,۲۱۶ واحد رسید و رشد ۰.۱۳ درصدی را ثبت کرد. این تفاوت در عملکرد شاخصها نشاندهنده تأثیر متفاوت نمادهای بزرگ و کوچک بر بازار بود. نمادهای بزرگ که سهم بیشتری در شاخص کل دارند، تحت فشار فروش قرار گرفتند؛ اما نمادهای کوچکتر، با عملکرد نسبتا مطلوب، توانستند این کاهش را جبران کنند.
درحالیکه افت شاخص کل نگرانیهایی را ایجاد کرد، ارزش معاملات ۱۶,۱۰۱ میلیارد تومانی، حاکی از فعال بودن سرمایهگذاران بود. سرانه خرید و فروش به ترتیب ۶۵.۵ و ۶۱.۹ میلیون تومان ثبت شد که نشاندهنده فشار خرید بیشتر بود. این موضوع بیانگر آن است که بسیاری از سرمایهگذاران، شرایط فعلی را فرصتی برای خرید سهام با قیمتهای پایینتر میدانند.
در معاملات روز گذشته، سرمایهگذاران خرد (حقیقیها) با سهم ۵۲.۱۵ درصدی از خرید کل بازار، فعالتر از حقوقیها عمل کردند و درمجموع ۸,۳۹۷ میلیارد تومان سهام خریداری کردند. با این حال، در بخش فروش، حقوقیها ۴۸.۲ درصد از معاملات را به خود اختصاص دادند. این رفتار متضاد میان حقیقیها و حقوقیها نشاندهنده اصلاح موقتی بازار است، جایی که حقوقیها با هدف کاهش ریسک بیشتر به فروش اقدام میکنند.
پنج نماد اصلی بازار شامل “ذوبآهن اصفهان”، “ایرانخودرو”، “بانک ملت”، “چادرملو” و “پالایش نفت تهران”، بیشترین تأثیر را بر شاخص داشتند. درحالیکه کاهش قیمت “ذوب” و “وبملت” فشار منفی بر شاخص کل وارد کرد، نمادهای “ایرانخودرو”، “چادرملو” و “شتران” با عملکرد مثبت خود از افت بیشتر شاخص جلوگیری کردند.
در شرایط پرنوسان بازار، صندوقهای درآمد ثابت با ثبت سرانه خرید ۱۴۶.۵ میلیون تومان و سرانه فروش ۱۱۶.۲ میلیون تومان، به عنوان پناهگاه امن سرمایهگذاران مورد توجه قرار گرفتند. این صندوقها به دلیل بازدهی کمریسک، همواره در زمانهای اصلاح بازار جذابیت بیشتری دارند.
شاخص کل فرابورس با رشد ۱۶.۸۸ واحدی به ۲۳,۴۵۸ واحد رسید و ارزش معاملات آن ۷,۵۶۶ میلیارد تومان ثبت شد. در این بازار نیز، نمادهای پرتراکنشی نظیر “خاور”، “کرمان” و “فزر” بیشترین تأثیر را داشتند.
بازار سرمایه ایران در حال گذار از مرحله اصلاحی است. ورود ۷۵ میلیارد تومان پول جدید به بازار نشاندهنده امیدواری سرمایهگذاران به آینده است؛ اما ادامه روند نزولی شاخصها نشان میدهد که برای بازگشت به مسیر صعودی، بازار به عوامل حمایتی نظیر اخبار مثبت اقتصادی، سیاسی و سیاستهای دولتی نیاز دارد. اگر چنین عواملی وارد میدان شوند، امکان صعود شاخصها و عبور از سقف مقاومت تاریخی فراهم خواهد شد.