تومان نیوز:ابوالفضل شهرآبادی، مدیرعامل سبدگردان داریک پارس، راهبردهای مورد نظر برای حمایت از بازار سرمایه و حفاظت از منافع سهامداران در شرایط فعلی را تشریح کرد.
ابوالفضل شهرآبادی، در گفتوگو با سنا، وقوع جنگ بین ایران و اسرائیل را علت اصلی وضعیت کنونی بازار سرمایه ذکر کرد و رفتار کنونی سرمایهگذاران در حوادث اخیر را تا حدی طبیعی دانست.
او به راهکارهای مورد نظر برای حمایت از سرمایهگذاران پرداخت و گفت: اعلام بسته حمایتی یکی از راهبردهایی است که در شرایط کنونی میتواند موثر واقع شود.
شهرآبادی با بیان اینکه وزارت اقتصاد، سازمان بورس و بانک مرکزی می بایست، یک بسته حمایتی برای سهامداران طراحی کنند، توضیح داد: حتی اگر جزئیات این بسته حمایتی منتشر نشود، ضرورت دارد، کلیات آن به اطلاع بازار برسد. به عنوان مثال؛ اعلام شود، در دو هفته کاری آینده، از بازار حمایت میشود و مثلا ۵۰ همت منابع برای جمع اوری صفهای فروش شرکتهای بزرگ تامین شده است. هم چنین، گفته شود که روزانه چه مبلغ برای حمایت به بازار تزریق میشود.
مدیرعامل سبدگردان داریک پارس با تاکید بر این که این اقدامات به سرمایهگذاران اطمینان بیشتری میدهد، تشویق به انتشار اوراق تبعی را راهبرد دیگری دانست و اعلام کرد: سهامداران عمده شرکتهای اثرگذار بر شاخص میبایست تشویق شوند تا اوراق تبعی (بیمه سهام) منتشر کنند. شرایط فعلی بهترین زمان برای استفاده از این ابزار است.
او اضافه کرد: برای سهامداران عمده نیز باید مشوقهایی مثل تخفیفهای مالیاتی یا معافیتهایی برای شرکتهایشان در نظر گرفته شود تا ترغیب شوند اوراق تبعی منتشر کنند. این اقدام میتواند تنشهای بازار را کاهش دهد و حتی اعلام خبر آن اثر مثبت مشهودی بر بازار خواهد داشت.
شهرآبادی، تزریق اعتبار به کارگزاریها را راهبرد دیگری برای حمایت از بازار سرمایه و حفاظت از سهامداران برشمرد و تاکید کرد: بانکها که اخیراً اعتبارات کارگزاریها را کاهش دادهاند، میبایست بار دیگر، نسبت به تزریق اعتبار اقدام کنند تا کارگزاریها بتوانند آن را به شرکتها تخصیص دهند. اکنون بازارگردانها و شرکتهای سرمایهگذاری به دلیل کمبود اعتبار نمیتوانند از بازار سهام حمایت کنند.
او با بیان اینکه بانک مرکزی میتواند با دستور به بانکها، تخصیص اعتبار به شرکتها را تسهیل کند، توضیح داد: محدودیت فروش سهامداران عمده راهکار دیگری است که در شرایط فعلی ضرورت دارد. سازمان بورس میتواند، دستورهای فروش غیرضروری سهامداران عمده را محدود کند و برای مدتی اجازه فروش ندهد. وقتی سهامدار عمده اقدام به فروش میکند، بهطور طبیعی صفهای فروش تشکیل میشود. این محدودیت میتواند از تشدید وضعیت منفی جلوگیری کند.
شهرآبادی، تغییر دامنه نوسان را آخرین راهبرد اعلام و تاکید کرد: اگر پیشنهادهای مطرح شده مؤثر نبود، سازمان بورس میتواند دامنه نوسان را از مثبت و منفی ۳ درصد به منفی ۱ و مثبت ۳ یا حتی صفر و مثبت ۳ تغییر دهد. این اقدام، باعث میشود سرمایهگذاران در این مدت متضرر نشوند، حتی اگر سود نکنند. منفی شدن سهام باعث میشود صندوقهای درآمد ثابت که سهام در پرتفوی خود دارند، به دلیل کاهش ارزش، اقدام به فروش کنند و این امر، بازار را با نوساناتی رو به رو میکند اما اگر دامنه منفی صفر شود، صندوقها میتوانند سهام خود را نگه دارند، چون ضرری متحمل نمیشوند. این اقدام ضمن کاهش صفهای فروش، بازده صندوقها را افزایش میدهد، علاوه براین، ورود پول جدید به صندوقهای درآمد ثابت به پایداری بازار کمک قابل توجهی خواهد کرد.