تومان نیوز:یکی از محرکهای اصلیی بازار سهام به طور تاریخی، قیمت دلار بودهاست. از همین رو بیش تر کارشناسان بر این باورند که اگر قیمت دلار را پیش بینی کنید در حقیقت به یک پیش بینی بورس خوب دست پیدا کرده اید. در این شرایط آینده بازار سهام از منظر بازار ارز چگونه خواهد بود؟
به گزارش پایگاه خبری تومان نیوز(toomannews)، اکثر کارشناسان و ناظران بازار سرمایه مهمترین محرک برای رشد بازار سهام و پیش بینی بورس را در کوتاهمدت و میانمدت قیمت دلار میدانند. با این حال وضعیت پیش بینی قیمت دلار در ماههای گذشته به سمت و سویی حرکت کرده که خیلی تصور روشنی از آن نداشتند.
در شروع سال ۱۴۰۲ بسیاری از پیش بینی قیمت دلار بین ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان صحبت میکردند، اما قیمت دلار در محدود ۵۰ هزار تومانی تثبیت شد. همین اتفاق باعث شد که انتظارات در بازار سهام چندان در مسیر رشد سهمها قرار نگیرد.
با وجود این، به نظر میرسد سیاست تثبیت بانک مرکزی در نهایت دوامی نداشته باشد و با توجه به انتظارات تورمی بالا برای سال آینده شرایط دلار هم به گونه دیگری رقم بخورد. از این منظر پیش بینی بورس هم با آینده دلار شکل خواهد گرفت.هر چند که در حال حاضر میتوان گفت بازار سهام نسبت با دلار مدتهاست که در وضعیت بیوزنی قرار گرفته است.
در این خصوص «جهانصنعت» در گفتوگو با یک کارشناس ارشد بازار سرمایه به پیش بینی بورس با توجه پیش بینی قیمت دلار پرداخت.
پیش بینی قیمت دلار محقق نشد
پیام الیاسکردی کارشناس ارشد بازار سرمایه میگوید: به طور کلی اگر به خاطر داشته باشیم سال گذشته برخی از گزارشهای پیش بینی قیمت دلار این بود که نرخ دلار تا دو،سه برابر رقم فعلی افزایش مییابد. خیلی از کارشناسان حتی صحبت از قیمت دلار ۷۰ هزار تومانی برای دی ماه همین امسال میکردند. زمانی که قیمت دلار تا ۶۳ هزار تومان رفت اکثر کارشناسان فکر میکردند که فنر دلار در رفته است. معدود افرادی بودند که معتقد بودند که ۶۳ هزار تومان قیمت مناسبی نیست و میتواند پایینتر بیاید.
او ادامه داد: با توجه به اینکه قیمت دلار اصلاح کرد، یعنی بعد از رسیدن به ۶۳ هزار تومان با یک اصلاح به ۵۵ هزار تومان و بعد به ۵۲ هزار تومان رسید شرایط بهگونهای دیگر پیش رفت. در ماههای اخیر قیمت دلار در کانال ۴۹ هزار تومان تا ۵۱ هزار و ۵۰۰ تومان بازی میکرد. در واقع عمده قیمت دلار طی این مدت در این محدوده قیمتی بوده است.
بورس راه دلار را رفت
این کارشناس بازار سرمایه گفت: بورس با توجه به اینکه قیمت دلار از حدود چهل هزار تومان به ۶۳ هزار تومان رسیده بود، متناسب با آن هم واکنش نشان داد. یعنی سقف قبلی خود را رد کرد و بعد که به آن نقطه رسید متوجه شد که قرار نیست قیمت بالاتر برود. یک اتفاق هم که ۱۷ اردیبهشت ماه رخ داد که مربوط به داستان خوراک پتروشیمیها بود و بازا سهام هم آن را بهانهای برای پایین آمدن قرار داد و بعد از آن هم بورس تا دلار ۵۰ هزار تومانی اصلاح انجام داد.
اعتقاد دارم در مقطع فعلی قیمتها در بورس و سهمهای بزرگ ما با قیمتهایی که در بازار ارز میبینیم متناسب است. اینجا ما یک حالت بیوزنی و خنثی را داریم که در این شکل و حالت اگر خبرهای خوبی مانند تجدید ارزیابی یا اخبار مثبت دیگر باعث میشود بازبورسبالا میزند و اگر این اخبار اتفاق نیفتد بازار سهام پایین میزند و اصلاح میکند. الان بازار سهام به یک بیوزنی نسبت به قیمت دلار رسیده و پیش بینی قیمت این است که برای سال آینده روند افزایشی را تجربه خواهد کرد.
الیاس کردی اضافه کرد: یعنی اکثر پیشبینیها اینگونه است. اگر بحثهای منطقهای و سیاسی بخواهد اینگونه بماند با توجه به چاپ پول و انتظارات تورمی قیمت دلار در سال آینده افزایش پیدا خواهد کرد و بورس خودش را با آن هماهنگ میکند. در فاز اول واکنش بازار سهام مثبتتر است؛ یعنی اگر قیمت دلار ۲۰ درصد رشد کند، بازار سهام ۳۰ درصد رشد میکند و بالعکس آن هم وجود دارد ولی در سال آینده دلار را رشدی میبینم و فکر میکنم بازار سهام هم مقداری بیش از دلار رشد کند.
پیش بینی قیمت دلار تا پایان سال
این کارشناس بورس در بخش دیگری از صحبتهایش درباره پیش بینی قیمت دلار تا پایان سال گفت: با توجه به رکودی که در بازارها حاکم شده است و افزایش توانایی کنترلگری در بازارها به نظر نمیرسد فعلا تغییر زیادی را شاهد باشیم. در دو جا میتوان جریان تورم را متوقف کرد؛ اول اینکه چاپ پول انجام نشود که الان پول چاپ میشود.
وی ادامه داد: دیگر اینکه جریان پول را محدود و سرعت گردش پول را کم کنیم. به نظر میرسد چاپ پول ادامه خواهد داشت ولی سرعت گردش پول در حال کاهش است. به نظر میرسد تا پایان سال اتفاق ویژهای رخ ندهد، شاید تا ۵۵ هزار تومان دلار یک بالایی را بزند ولی آن چیزی را که نمیتوان پیش بینی کرد اتفاقات خاورمیانه است. این تحولات امکان پیش بینی ندارد و کسی هم نمیتواند آن را پیش بینی کند.