🔻 بازار در شوک عقبنشینی دیپلماتیک
تومان نیوز: بازار سهام در نخستین روز کاری سومین هفته اردیبهشت ۱۴۰۴ با شوک سنگین خروج پول حقیقی آغاز شد؛ رخدادی که میتواند بهعنوان یکی از نقاط عطف نزولی بورس تهران در ماههای اخیر ثبت شود. شاخص کل در همان ۱۰ دقیقه ابتدایی معاملات روز شنبه با ریزشی محسوس، واکنشی منفی به افزایش تنشهای سیاسی و تعویق در دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا نشان داد. شاخص هموزن نیز با روندی مشابه، افت کرد تا از تعادل نسبی هفته گذشته فاصله بگیرد.
ثبت یک رکورد کمسابقه در خروج سرمایه
به گزارش پایگاه خبری تومان نیوز(toomannews)، به نقل از ایستانیوز،بررسی دادههای رسمی حاکی از آن است که ۳٬۲۸۱ میلیارد تومان خروج پول حقیقی از موقعیتهای سهامی در یک روز معاملاتی به ثبت رسید؛ عددی که طی دو سال اخیر بیسابقه بوده است و تنها مشابه آن در اردیبهشت ۱۴۰۲ و همزمان با خبر افزایش نرخ گاز صنایع دیده شده بود. در کنار آن، خروج ۷۰۶ میلیارد تومانی سرمایه حقیقی از صندوقهای درآمد ثابت هم گویای کاهش اعتماد عمومی سرمایهگذاران به کلیت بازار سرمایه است.
تغییر رفتار حقیقیها؛ از خرید تا فرار
رفتار معاملهگران حقیقی بهوضوح دچار چرخش شده است. روز شنبه، سرانه خرید هر کد حقیقی به حدود ۳۸.۱ میلیون تومان رسید که نسبت به چهارشنبه گذشته (۵۹.۷ میلیون تومان) کاهش چشمگیری دارد. در مقابل، سرانه فروش حقیقیها به ۵۱.۷ میلیون تومان صعود کرد. نتیجه آنکه شکاف میان خرید و فروش به سمت فروش سنگینی کرده و به ۱۳.۶ میلیون تومان رسیده است. این آمار نشاندهنده افزایش جدی فشار فروش در بازار است.
صفوف فروش نجومی در راهروهای بورس
نشانههای اضطراب معاملهگران را میتوان در صفوف خرید و فروش نیز دید. صفهای فروش با رشد ۵۴۳۰ درصدی به ۹٬۱۲۴ میلیارد تومان رسید، در حالی که صفهای خرید تنها ۱٬۲۷۰ میلیارد تومان بود که ۷۴ درصد کاهش نسبت به روز معاملاتی قبل را نشان میدهد. این تغییرات سنگین گویای جو روانی منفی و تمایل گسترده برای خروج سریع از بازار است.
صنایع آسیبپذیر و پناهگاههای موقت
در بین صنایع بورسی، اکثریت با خروج پول مواجه بودند. بیشترین خروج پول حقیقی از صنعت بانکها و مؤسسات اعتباری بود (با ۱٬۳۸۲ میلیارد تومان خروج)، در حالی که صنعت خودرو (۳۹۴.۴ میلیارد تومان)، فرآوردههای نفتی (۲۹۳.۲ میلیارد تومان)، فلزات اساسی و شرکتهای چندرشتهای صنعتی نیز در ردههای بعدی قرار داشتند.
تنها استثناهای مثبت بازار، صنعت استخراج کانههای فلزی با ورود ۲۵.۷ میلیارد تومان و پس از آن صنعت بیمه (۲۰.۷ میلیارد تومان) و سلامت (۱۲.۴ میلیارد تومان) بودند که بهنوعی بهعنوان «پناهگاههای موقت نقدینگی» عمل کردند.
شاخصها در مسیر اصلاح
-
شاخص کل بورس تهران در آستانهی بازگشت به حمایت ۳.۱ میلیون واحدی قرار دارد.
-
شاخص هموزن نیز احتمال دارد افت سبکتری را تجربه کند؛ چرا که بسیاری از نمادهای کوچک، افت قیمتی خود را طی روزهای گذشته تجربه کردهاند و در سطوح حمایتی قرار گرفتهاند.
پیشبینی بورس یکشنبه | امید در میانه رکود؟
با توجه به تداوم فضای سیاسی مبهم، پیشبینی میشود بازار سهام روز یکشنبه نیز در محدوده منفی آغاز شود، اما با کاهش تدریجی هیجان فروش، معاملات به سمت رکود و کاهش ارزش صفهای فروش میل کند.
برآورد میشود:
-
ارزش معاملات خرد در محدوده ۸ تا ۱۳ هزار میلیارد تومان باقی بماند.
-
ورود سرمایه حقیقی به صندوقهای طلایی محتمل باشد.
-
شاخص کل هموزن عملکرد بهتری نسبت به شاخص کل داشته باشد.
-
سرانه خرید حقیقی به بالای ۳۰ میلیون تومان برسد و سرانه فروش در محدوده ۴۵ میلیون تومان بماند.
جمعبندی
بازار سرمایه در روز شنبه با سیگنال منفی تعویق مذاکرات و فضای سیاسی غیرباثبات، یکی از سختترین روزهای خود در ماههای اخیر را سپری کرد. خروج بیسابقه سرمایه حقیقی، صفهای فروش نجومی و کاهش شدید سرانه خرید، همه حاکی از آن است که بورس تهران وارد فاز احتیاطی جدیدی شده است. در کوتاهمدت، نگاه فعالان بازار به تحولات بینالمللی دوخته شده و هر سیگنال مثبتی از مذاکرات، میتواند بهعنوان محرک بازگشت سرمایه عمل کند.