تومان نیوز:ناترازی در نظام بانکی یک وضعیت است که ظرفیت مالی بانکها برای مقابله با تلفات مالی ناشی از بدهیها و ریسکهای مختلف کافی نیست.
به گزارش پایگاه خبری تومان نیوز(toomannews)، این وضعیت میتواند منجر به مشکلات مالی و ناپایداری در سیستم بانکی و در نتیجه اقتصاد کشور شود. برای جلوگیری از ناترازی نظام بانکی، نظارت دقیق و تنظیمات مناسب توسط مقامات مالی و بانک مرکزی ضروری است.
به گفته کارشناسان، ساماندهی نحوه فعالیت بانکها و موسسات مالی به ویژه مواردی که دچار ناترازی شدهاند یکی از اولویتهای کلیدی در اقتصاد ایران است.
به نوشته باشگاه خبرنگاران جوان، اردیبهشت بود که رئیس کل بانک مرکزی محمد رضا فرزین خبر از فرصت ۶ ماهه بانکهای ناتراز و تورمزا برای اصلاح خود داد. ضرب الاجلی که فرزین در خصوص آن بیان کرد: بانکهای ناتراز شش ماه فرصت دارند تا این معضل اصلی خود را که تاثیر نامطلوبی در شاخصهای کلان اقتصادی دارد، برطرف کنند. اگر بانکی همواره ناترازی داشته باشد و در عین حال بخواهد به فعالیت خود ادامه دهد، به ناچار باید به سمت تعیین تکلیف و انحلال آن بانک پیش برویم.
ناترازی که سروش معاون سابق نظارت بانک مرکزی در رابطه با آن مطرح کرده بود؛ بانکی که ناتراز باشد در ابعاد مختلف تاثیر منفی در اقتصاد میگذارد از جمله بحث مربوط به افزایش پایه پولی و رشد نقدینگی خارج از ضوابط است که نهایتا میتواند منجر به بروز تورم در اقتصاد شود.
عباسپور کارشناس اقتصادی گفته بود: ناترازی بانکها علاوه بر تاثیر گذاری بر تورم به رکود تولید هم دامن میزند چرا که ناترازی سبب میشود شبکه بانکی پویایی خود را در بخش فعالیتهای تولیدی و اقتصادی نداشته باشد و این منجر به تعمیق رکود میشود.
بانکهای ناترازی که نه تنها شرایط خود را بهبود نمیدهند بلکه با خلق پول منجر به تشدید تورم هم میشوند که در این خصوص فرزین میگوید: بانکی یک سال پشت سر هم اضافه برداشت داشته است یعنی با پول دیگران بانک را اداره میکند و دائما خلق پول دارد.
در نهایت هم ۹ مهر بود که در مجمع عمومی فوقالعاده موسسه اعتباری توسعه، انحلال این موسسه و آغاز فرآیند تصفیه آن تصویب شد بعد از آن نیز وزارت اقتصاد اعلام کرد امسال سه موسسه اعتباری و یک بانک خصوصی منحل خواهند شد.
ساماندهی نظام بانکی بویژه بانکهای ناتراز در اولویت بانک مرکزی
انحلالی که اصغر بالسینی کارشناس امور بانکی و ارزی هم در خصوص آن گفت: ساماندهی نحوه فعالیت بانکها و موسسات مالی به ویژه مواردی که دچار ناترازی شده اند یکی از اولویتهای کلیدی در اقتصاد ایران است که آثار و تبعات این ساماندهی عملا متغیرهای کلان اقتصادی را تحت تاثیر قرار میدهد و به بهبود فضای اقتصادی حتما کمک بزرگی خواهد کرد.
او افزود: در این خصوص بانک مرکزی با توجه به شناخت دقیق از وضعیت نظام بانکی به عنوان نهاد تصمیم گیرنده در خصوص بانکها و موسسات مالی که دچار ناترازیهایی هستند موضوع را به جد در دستور کار خود قرار داده است و عملا یکی از اولویتهای مهم بانک مرکزی در زمان ریاست آقای فرزین ساماندهی نظام بانکی بویژه بانکهای ناتراز و مدیریت کارآمد در حوزه بازار ارز است.