تومان نیوز: آجی بانگا، رئیس جدید بانک جهانی، خواستار پایان دادن به یارانه سوخت های فسیلی و کشاورزی شد. او گفت که این یارانهها به اندازه کافی بزرگ هستند که میتوانند برای کمک به کشورهای در حال توسعه برای مبارزه با تغییرات آبوهوایی و سایر چالشهای زیستمحیطی استفاده شوند.
به گزارش پایگاه خبری تومان نیوز(toomannews)، آجی بانگا در نشست سالانه بانک جهانی پیشنهاد کرد یارانههای سوخت فسیلی و کشاورزی باید به سمت اقدامات اقلیمی هدایت شوند.
رئیس جدید بانک جهانی، مبالغ هنگفتی را که دولتها صرف یارانه سوختهای فسیلی میکنند، زیر سوال برد.
به نقل از یورونیوز، بانگا در نشست سالانه بانک جهانی در مراکش گفت: 1.18 تریلیون یورو که هر ساله صرف ارزانتر کردن سوخت، شیلات و کشاورزی میشود، این ارقام بسیار زیاد است. این سه بخش تا 5.7 تریلیون یورو اثرات زیست محیطی دارند و بانک میخواهد به جای آن اقدامات تغییرات آبوهوایی را در اولویت قرار دهد.
طبق گزارش صندوق بینالمللی پول در سال 2021، دولتها در سراسر جهان سالانه نزدیک به نیم تریلیون یورو برای ارزانتر کردن استفاده از سوختهای فسیلی هزینه میکنند. این یارانهها به اشکال مختلف از جمله معافیتهای مالیاتی، وامهای کم بهره و سقف قیمت بنزین ارائه میشود. برای مثال، به محدود کردن هزینه سوخت برای افرادی که خودروهای خود را پر میکنند کمک میکند.
خلاص شدن از شر یارانههایی میتواند از نظر سیاسی دشوار باشد، زیرا هزینههای زندگی را بالا میبرد. اما بر اساس گزارش اخیر بانک جهانی، بیشتر یارانهها در واقع به نفع ثروتمندان است.
آژانس بین المللی انرژی (IEA) همچنین گفته است که یارانه سوختهای فسیلی در نهایت راهی غیرموثر برای کمک به مصرفکنندگان است.
تحلیلگران آژانس بین المللی انرژی میگویند: «بهتر است که دولتها زمان و هزینه خود را صرف تغییرات ساختاری کنند و به جای کمکهای اضطراری زمانی که قیمت سوخت افزایش مییابد، تقاضای سوخت فسیلی را کاهش دهند.»
مطالعه بیشتر: بازیافت باتری خودروهای الکتریکی امکانپذیر شد!
بانک جهانی در گزارشی اشاره میکند که اگر هزینههای اجتماعی سوختهای فسیلی مانند تأثیر آنها بر تغییرات آبوهوا و آلودگی هوا در نظر گرفته شود، آنگاه قیمت آن حتی از قیمت بازار آزاد آنها نیز بیشتر خواهد بود. خلاص شدن از یارانه سوختهای فسیلی نیز رقابت انرژیهای تجدیدپذیر را آسانتر میکند.
بانک جهانی متشکل از پنج موسسه و 189 کشور عضو، هدفش از بین بردن فقر در کشورهای در حال توسعه است. همچنین به طور فزایندهای متعهد به راه حلهای توسعه پایدار است. بر اساس گزارشهای Climate Home News، این بانک به دنبال درخواستهای دولتهای ثروتمندی مانند آمریکا و آلمان که بودجه آن را تأمین میکنند، تمرکز بیشتری بر تغییرات آبوهوایی دارد.
بانک جهانی این قدرت را ندارد که دولتها را مجبور کند از شر یارانه سوختهای فسیلی خلاص شوند. فقط میتواند آنها را نصیحت و تحت فشار قرار دهد. اما فشار از بخشهای مختلف بر این سیستم افزایش مییابد.
اکسل ون تروتسنبورگ، مدیر ارشد بانک جهانی، میگوید: «مردم خواهند گفت که برای آبوهوا پولی وجود ندارد، اما وجود دارد. فقط در مکانهای اشتباه است. اگر بتوانیم تریلیونها یورویی را که صرف یارانههای بیهوده میشود، استفاده کنیم و از آنها برای استفاده بهتر و سبزتر استفاده کنیم، میتوانیم با هم به بسیاری از مهمترین چالشهای کره زمین رسیدگی کنیم.»
چرا یارانههای کشاورزی اینقدر بحث برانگیز است؟
474 میلیارد یورو برای یارانههای کشاورزی ممکن است در ظاهر چندان مضر به نظر نرسد. اما کشاورزی دومین عامل اصلی تولید گازهای گلخانهای در جهان است و دامداری صنعتی با طیف وسیعی از آسیبهای زیست محیطی مرتبط است.
مطالعه بیشتر: ایران و عربستان در پروژه های زیست محیطی مشارکت میکنند
گزارش اخیر ActionAid نشان میدهد که از زمان توافق پاریس، بانکها 20 برابر بیشتر از آنچه که دولتهای ثروتمند جهان به عنوان کمک مالی برای آبوهوا به کشورهایی که در خط مقدم بحران آبوهوایی هستند، برای سوختهای فسیلی و فعالیتهای کشاورزی در کشورهای فقیر تأمین مالی کردهاند.
بانک جهانی با درخواست رئیس جدید خود برای پایان دادن به یارانههای سوختهای فسیلی و کشاورزی، موضع خود را در مورد تغییرات آبوهوایی تقویت کرد. این یک حرکت مهم است که میتواند به کشورهای در حال توسعه برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و بهبود محیط زیست کمک کند.